cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

ЛИПСВАЩАТА СОЦИАЛНА АЛТЕРНАТИВА В МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019

Позиция на инициативата Хората преди печалбите, вкл. Солидарна България и Колектив за обществени интервенции.

Пълният текст ...

Тайната на капитализма е, че няма сигурна връзка между усилия и възнаграждение. Съдбата ни е в ръцете на капитала. Но енергията да се придвижим към по-човечно общество все още зависи от солидарността на обикновените хора.

Пълният текст ...
Еросът абсолютизира не тялото на Другия, а Другия като нещо повече от тяло. Отношение не просто отвъд властовите структури, а дори идентично със самото съзнание за способността ни да ги разрушим.

Неда Денева и Стефан Кръстев. Сезонните работници в ол-инклузив туризма в България. София: КОИ, 2019.

Докладът анализира условията на труд, политиките и обществения дебат относно сезонните работници мигранти от трети страни в България. По-конкретно той изследва увеличаващия се брой украински мигранти, работещи в туристическия сектор на българското Черноморие. Във фокуса на доклада е ол-инклузив туризмът в големите курорти на северното крайбрежие, в регионите Варна и Добрич, където са съсредоточени много ол-инклузив хотели и където работят голяма част от украинските сезонни работници.

Файл за изтегляне на изследването:
pdf, онлайн издание, 27 стр.

(изтеглете оттук)

Но ние – трудовият народ от всички страни, искаме ли още дълго собственоръчно да затягаме веригите си?

Пълният текст ...

Предприемачите се съюзяват като военни организации срещу работниците в различните работодателски организации, чиито открито обявени цели са разработването на трудови правила, въвеждането на противостачни клаузи, потискането ръста на заплатите.

Пълният текст ...

Пролетарската революция ще може да си пробие път към пълна яснота и зрялост само постепенно, стъпка по стъпка, по голготския път на собствените си горчиви поуки, през поражения и победи.

Пълният текст ...

Целта на пролетариата трябва да бъде мир, който осигурява на всички народи благо и свобода – продължителен мир. Той може да се основава само върху революционната воля: върху победоносния подвиг на международния пролетариат, върху социалната революция.

Пълният текст ...
Радвам се, че медиите обърнаха внимание на кратките ми разсъждения в Туитър върху ситуацията във Франция - страната, в която избрах да живея, и която през последните няколко седмици се тресе от масови протести. Пълният текст ...
Георги Медаров, Жана Цонева, Мадлен Николова. Експлоатация и съпротива: трудът в три подизпълнителски бранша. София: КОИ, 2018.

На каква експлоатация са подложени българските работници и по какъв начин се съпротивляват срещу нея? Наскоро медиите в България и Германия огласиха нови факти за шокиращите условия на труд в шивашката промишленост у нас. Те станаха публично достояние благодарение на проучване на Кампания Чисти дрехи, осъществено в България от членове на Колектив за обществени интервенции.

Най-новото изследване на Колектива дава по-обхватен поглед към условията на труд у нас. Това първо сравнително изследване на подизпълнителството в България ще ви въведе в световете на шивашката промишленост, частните охранителни услуги и кол-центровете. Тъй като на аутсорсинга се пада значителен дял от българската икономика, критичното изследване на КОИ запълва една важна липса. То дава глас на борбите на българските граждани за достоен живот, както и на ролята на синдикатите в подобряването на трудовите условия.

Файл за изтегляне на изследването:

pdf версия, онлайн издание, 155 стр.

(изтеглете оттук)


canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile